Sabtu, November 30, 2013

Bahulu gebu..

Wah..hari ni tercapai cita-cita nak bako bahulu untuk anak-anak. Selalu beli kat kedai je. Hari ni bakar sendiri dari jam 6.30 sampai pukul 8.00 baru habis bako. Senang je nak buat cuma renyah sebab nak kena bako banyak kali. Oven kecik je, walaupun ada oven yang besar tapi malas nak guna sebab loyangnye tak banyak ada 6 set je so pakai oven kecik bakar pakai 4 loyang jelah.

Hari ni aku share resepi ye sebab aku dapat pun dari internet tapi aku ubah suai. Biasalah jiwa tukang buat kek walaupun penyakit malas tu sentiasa ada. Mana taknye kalau nak buat sesaja ntah bila-bila. Resepi asal memang aku ubah, walaupun tak secara total dan aku cuba buat ubah suai lain kendian.

Resepinya...

Bahan-bahan

5 biji Telur Gred A
190 gm Gula Pasir Halus ( Bukan kaster atau kasar )
100 gm Tepung Gandum ( Bakar sat dalam oven lebih kurang 10 minit )
Sedikit perasa (Ros / Pisang /Pandan)

Kaedahnye

1. Panaskan oven dengan suhu 220C selama 10 minit. Api atas bawah perlu pasang.
2. Sapukan loyang dengan Pan Grease / Minyak Masak dan bakarkan dalam 10 minit.
3. Sambil buat 1 & 2 campurkan telur dan gula dalam mixer dan putar sampai bertukar jadi warna putih dan kembang.
4. Bila telur dan gula dah kembang dan berwarna seakan putih dan gebu masukkan perasa dan putar balik sekejap.
5. Masukkan tepung dalam bancuhan dan pukul sehingga nampak sebati.
6. Loyang yang dah siap bakar dikeluarkan dan dibuang lebihan minyak agar bahulu tak rosak.
7. Masukkan bancuhan bahulu menggunakan sudu sehingga 3/4 penuh acuan (Bancuhan akan kembang)
8. Bakarkan bahulu selama 10-15 minit sehingga betul-betul nampak kuning keemasan. Pastikan api atas bawah dipasang dan acuan bahulu diletakkan dekat dengan api bawah supaya permukaan bawah bahulu pun masak.
9. Bila dah masak lepas keluarkan bahulu yang dah siap letakkan lagi sedikit grease atau minyak masak (untuk elak melekat)

Pastikan selalu tengok-tengok bahulu yang pertama kali bakar sebab nak bajet masa jangan sampai hangus.

Sape yang rajin cubalah. Loyang boleh macam-macam bentuk. Aku buat bentuk ikan sebab boleh masuk sekali 4 loyang. Nak cari loyang bunga kemboja ntah mana-mana nak kena selongkar stor. Lain kalilah bako pakai yang tu.

Selamat mencuba!!

Tiada ulasan: