Isnin, Disember 16, 2013

P1 terkantoi lagi menipu!!!

Tengah lepak-lepak lepas solat maghrib tadi tetiba Tab aku ada bunyi mesej masuk.Rupanya email...cer teka email sape...yeah..email yang aku tunggu-tunggu sangat!! Email dari P1 Penipu no 1.

Apa dia kata.. dia cuba memperbodohkan aku mengatakan dia ada call aku pukul 4 petang tadi sedangkan aku angkat tapi diletaknya selepas betul-betul aku angkat call tu..sekarang ni memang kalau ada call je aku akan angkat sebab nak settle cecepat masalah bodoh melibatkan Penipu1 ni..

Email ni kononnya reply dari laporan ke SKMM yang aku buat lah..sedangkan memang macam tak membantu..aku punyalah hangin satu badan aku pun balas balik secara keras!!

Cer tengok apa yang diorang hantar kat aku...

Ini yang aku dapat lepas maghrib tadi..panas gila hati aku...bagi masa 2 hari suruh settle siap bagi no akaun maybank lagi..silap-silap kalau aku bayar lepas tu kata aku tak bayar pape duit dah ambik kes tak settle...yang bangangnye sepatutnya kes ini selesai dengan cara bersemuka dengan mana-mana wakil supaya kedua-duanya puas hati. Yang ni macam dia menguasai aku plak. Celaka tahap dinosour dah ni!!

Aku pun balas balik dengan email paling sopan untuk P1-Penipu No 1 ni..


Aku tak tau la sapa yang akan call aku balik..malam ni aku nak buat laporan SKMM yang seterusnya..biar sampai 100 kali pun janji aku puas hati...sekurang-kurangnya telefon betul-betul..maklumkan pegawai mana yang boleh dihubungi..ni setiap kali dapat email nama orang lain-lain...jadi siapa yang nak kena jumpa untuk settle...aku dah semakin hangat dengan syarikat bodoh macam ni!!!

Kita tengok apa akan berlaku..aku akan update benda ni selalu sehingga kes aku selesai...sekurang-kurangnya orang lain yang hadapi masalah macam ni dapat sumber rujukan...yang penting bukan tak nak bayar bil cuma bayar apa yang sepatutnya aku dapat bukan apa yang diorang nak!!!


P1 W1MAX Penipu Besar!!!!

Aku adalah salah seorang pengguna P1 yang telah pakai lebih dari setahun dan sememangnya selama setahun aku tiada masalah nak pakai benda ni. Cuma sekarang ianya menjadi masalah pada aku apabila aku nak tamatkan langganan dan aku membuat permohonan untuk tamatkan dengan memberi rebat kerana aku tidak menggunakan langsung alat mereka selama tiga bulan lepas malah ianya langsung tidak dihidupkan selama 3 bulan.

Masalah ini aku cuba selesaikan minggu lepas apabila aku cuba telefon "Customer Service" sebab sebelum ini aku dah pergi ke P1 Center kat Ipoh kononnya nak tamatkan penggunaan dan pulang semua alat diorang tapi diorang suruh aku call dulu.Pelik sebab kalau kita dah ke service center mestilah diorang boleh settlekan. Takpela masa tu aku berfikiran secara baik-baik saje.

Aku dah call dan akhirnya tiada sape yang boleh disambungkan sebab sampai 10 minit aku tunggu takde pun yang boleh sambung ke orang yang boleh bercakap bukan dengan robot. Aku panas hati dah masa tu, aku pun guna online report untuk aku tamatkan servis ( memang masa ni akaun pun dah tak boleh pakai langsung). Dalam tu kata 24 jam tapi lepas 2 hari baru call aku..dah la tu sekali call pastu beberapa minit lepas tu dapat email cakap aku tak angkat padahal aku baru nak angkat dah putus..aku balas la email tu suruh call aku balik. Esok ke lusa lepas tu baru diorang call dan tanya pada aku sebab nak terminate. Aku cakaplah aku memang dah tak pakai sebab sebelum ini aku letak kat tempat lain jadi sekarang tempat tu pun dah takde jadi nak tamatkan langganan. Aku cuba minta rebat sebab sebelum ni aku boleh dapat dengan TM, dan Maxis sebab aku tak pakai servis diorang.

Nak tau apa orang tu cakap, maaf encik memang tak boleh terminate sebab encik kena bayar semua bil dan encik ada masa sampai 14 haribulan ini sebelum bil encik bertambah. Apa...kenapa aku kena bayar benda yang memang aku tak pakai dan aku sendiri mintak untuk dapatkan rebat atas apa yang aku tak pakai...dia siap sound kalau encik nak minta rebat encik kena teruskan langganan dan kami bagi rebate 50% je...50% je..kira 2 bulan yang tak pakai kena bayar jugak..memang celaka!!!(tahap nak mencarut ni..) Aku pun cakaplah aku tak puas hati lah macam tu..aku tak pakai..aku rugi lah..bukan aku mintak semua tak payah bayar..aku akan bayar bulan pertama je sebab memang aku pakai masa tu walaupun aku tak pakai habis kuota yang ada sebab tanggungjawab aku..yang lebih-lebih tu aku MEMANG TAK PAKAI..kenapa aku kena bayar...bukan sikit-skit bil baru 3 bulan dan kena bayar RM 280++


Korang boleh tengok macam mana diorang cas kat aku...

Ni Bulan pertama RM79 tu pun sebab aku aktifkan balik akaun kena cas RM10 ( padahal tak perlu pun cas bukan kena guna banyak tenaga pun)

Ni bulan kedua..dahla akaun tak boleh pakai (memang aku tak on pun modem) tapi cas tetap berjalan seperti aku melayari nikmat internet dia!!!

Ni bulan ketiga (selambe je bertambah) aku dah cuba call customer service tapi mintak aku bayar semua (APAHAL!!! AKU TAK PAKAI PUN DAN MEMANG DAH TAKDE SERVIS)

Ni aku nak buktikan memang akaun aku dah suspended..sepatutnya masa ni dah tiada cas yang boleh dikenakan (masa ni aku dah call customer service untuk tujuan rebat dan tamatkan langganan..

Yang ni bil hari ni yang sepatutnya dah tak bertambah!! Celaka tak!!!

Aku ada email minta untuk hentikan bil cycle aku supaya ianya tak bertambah!! Cer tengok


Dan korang tengok apa yang dia balas..

Akaun tidak boleh di"suspend" sebab memang dah suspended...apakah maknanya ini...bila nak call customer service selalu tak dapat cakap dengan sesapa...

Bawah ni tarikh aku report pada P1 untuk maklumkan aku nak terminate


Cer tengok tarikh dia call dan email..cakap dalam 24 jam akan call pelanggan balik tapi....


Yang bawah ni notis nak tamatkan servis dengan dia...tapi kenapa dari 02/12/2013 hingga 16/12/2013 baru ko nak email bagi notis sedangkan masa 2hb tu bil baru RM 286...sekarang dah RM 355....apakah maknanya tu...


Rasanya ramai lagi yang terkena macam aku....malah ada yang dah capai beribu ringgit benda yang mereka tak pakai...aku setuju untuk bayar RM79 pada bulan pertama tu tapi yang lain aku tak setuju sebab kalau akaun tu masih aktif dan boleh pakai aku setuju sangat-sangat ni langsung tak boleh pakai!!!!


Kalau sesapa rajin sebar-sebarkan lah..sekarang ni memang ada banyak topik yang hangat tapi buat masa ni benda ni yang perhangatkan hati aku...ingat senang ke nak cari duit!!

Selasa, Disember 03, 2013

Hari ini birthday aku!!

Hari ni merupakan hari lahir aku yang ke XX hehehe..masih muda bergetah lagi..dan memang bermakna pulak tahun ni.

Isteri tercinta telah memberi kejutan kat aku, selalunya dia tak buat kejutan hanya terus bagi hadiah je. Tapi tahun ni dia buat sedikit kelainan sebab aku pun tengah bercuti jadi dia minta satu kedai bunga hantar bunga kat aku..

Lawak la pula sebab penghantaran sepatutnya sampai kat aku terus kat sekolah sebab cadangnya aku memang nak buat keje kat sekolah tapi aku batalkan sebab anak-anak meragam. Terkantoi jugak sebab kedai tu terpaksa telefon aku sebab aku takde kat sekolah dan ada kat rumah.

Tapi nasib baik orang tu tak berkira, aku mintak hantar ke rumah aku hehe dia hantar tapi aku tetap takde kat rumah sebab aku keluar menguruskan dokumen klien takaful aku kat pekan Ipoh. Tukang hantar siap telefon lagi so aku mintak dia tinggalkan kat depan pintu rumah. Kesian plak nak suruh dia tunggu aku lama sangat.

Tapi masa tengahari isteri aku balik rumah sekejap waktu rehat, dia bagi aku satu jam yang agak branded yang aku sendiri tak tau benda tu branded sebab biasa dengar Casio, Swatch dan Seiko je. Harga pasaran boleh tahan gak mahalnya tak mampu nak beli kalau sesaja je..

Kira surprise kedua lah...hehe..aku bukan kisah sangat hadiah ni sebab bagi aku ada seorang isteri yang memahami dan anak-anak yang riang ria pun dah cukup. Bersyukur sangatlah kalau ada orang sambut kalau tak sape lagi nak sambut huhu..

Dengan ucapan banyak-banyak terima kasih kepada isteri aku yang banyak berkongsi suka duka. Tak lupa jugak kawan-kawan yang wish dalam FB, adik-adik, anak sedara, dan sedara-sedara yang wish hari ini. Mak abah yang mesej wish pada aku punya birthday pun special terus aku call mak huhu..sembang-sembang sekejap. Esok nak ke KL ada training PRUDENTIAL. Bolehla singgah rumah mak abah jap sembang-sembang.

Malam ni kena tido awal la nampaknye. Esok sesudah subuh dah nak bertolak. Training pukul 9 kat ampang. Nanti lambat dah tak syok la plak..sekali lagi kepada semua yang mendoakan aku, harap ALLAH MAKBULKAN..Terima Kasih Semua!!!

Genap Setahun...

Bulan ini genap setahun aku mengambil keputusan untuk menyertai kawan-kawan di dalam bidang Insurans dan Takaful, walaupun pada mulanya masih was-was dan rasa tidak yakin sebab aku bukan jenis orang yang suka berjumpa dengan orang dan merayu-rayu untuk menjual sesuatu.

Bulan depan pulak genap setahun aku dikontrak menjadi Ejen Insurans & Takaful, memang banyak cabarannya. Hati mana yang tak kecewa kalau nak buat sesuatu banyak sangat halangan dan kekangan. Sama jugaklah buat perniagaan insurans dan takaful ni..memang banyak sangat halangan tapi selalunya Allah permudahkan.

Bukan duit yang aku kejar, tapi keseronokkan berkongsi dengan kawan-kawan tentang kelebihan insurans dan takaful, walaupun aku memang hanya menjual takaful sahaja. Seronok menceritakan pengalaman pada kawan-kawan yang aku sendiri pengguna Takaful untuk seluruh ahli keluarga aku. Apabila diuji dengan anak yang demam teruk takaful yang membantu. Pengalaman ke klinik kerajaan yang sentiasa menyuruh anak dibawa balik walaupun masa tu anak dah tak boleh langsung bangun menyedarkan aku bahawa kepentingan takaful sewaktu sakit ( bukan nak cerita pasal keburukan klinik kerajaan tetapi paham keadaan hospital yang penuh dan mereka pun terpaksa ambil hanya kes dah tahap kritikal sahaja ).

Pengalaman menjadi ejen memang bagi aku berharga, belajar cara mengurus kewangan walaupun kadang-kadang sengkek, cuma banyak yang membantu. Dari seorang yang tak pandai menyimpan kepada orang yang sanggup pastikan sebahagian duit disimpan di dalam takaful.

Banyak jugak kata-kata negatif dari luar, ejen insurans kaya lah, untunglah makan komisyen, buat duit banyak dengan simpanan kitorang..tapi tu semua suatu asam garam yang seronok didengar, sebab sekali sahabat yang tandatangan atas borang proposal seumur hidup nak kena berkhidmat untuk dia. Sebab perkara ini lah aku sedaya upaya mengekalkan status aku sebagai ejen walaupun sekadar separuh masa.

Benda-benda seperti "aku benci betul la nak layan ejen insurans ni" perkara yang biasa di dengar dan kadang-kadang membuatkan aku lemah untuk meneruskan aktiviti penerangan. Tetapi ramai yang dah celik info tentang takaful jadi kebanyakannya memudahkan aku untuk beri penerangan cuma kekangan kewangan yang membuatkan mereka belum terbuka hati untuk menyimpan bersama takaful.

Aku paham sebab aku pun macam tu jugak sebelum mengambil keputusan untuk menyertai takaful. Kalau tak kerana isteri tercinta yang paksa memang sampai sekarang aku takkan ada polisi takaful untuk anak-anak. Dulu kerana cetek ilmu dan malas nak pikir tentang perkara-perkara ini. Sape tak terasa kalau ada duit RM500 kena bayar tiap-tiap bulan pada syarikat takaful. Macam-macam dalam otak memikirkan, "habislah duit aku", "kalau aku sengkek macam mana nak dapat balik duit ni","RM500 tu banyak boleh beli", "rugila bagi kat takaful bulan-bulan apa aku dapat", dan macam-macam lagi lah.

Tetapi "one turning point"  aku tentang takaful, bila sekali dua orang anak aku sakit selepas setahun aku ambil takaful, selepas pergi ke klinik kerajaan, doktor suruh bawak balik dulu dan bagi makan ubat kalau masih belum kebah baru masuk hospital. Rupanya lepas balik tu suhu badan anak aku terus mendadak naik dan siap muntah-muntah..pagi-pagi esoknya terus bawak ke hospital swasta dan kelam kabut nurse dan doktor menyejukkan balik suhu badan kedua-dua anak aku. Doktor siap sound lagi encik ada duit ke tak mesti admit ke dalam wad untuk rawatan. Masa tu doktor tanya aku ada panel mana-mana syarikat atau insurans. Aku hanya bagitau perlahan saya ada kad prudential je. Terus dilayan macam VIP sebab dengan kad medikal prudential. Tak menyempat aku nak isi borang diorang terus hantar masuk wad kanak-kanak.Nak jadi cerita plak kad medikal pun dah hilang, kelam kabut call ejen merangkap kawan U aku dan merangkap manager aku sekarang tanya macam mana nak buat. Yang terbaik, hanya bagitau no polisi dan no ic anak-anak sahaja terus boleh admit. Memang terbaik bila kita dalam keadaan terdesak semuanya dipermudahkan.

Dipendekan cerita keseluruhan bil RM6000 aku hanya bayar RM600 sebab 10% ko-takaful yang wajib bayar. Masa tu takde lagi Full Cover untuk anak kecil. Sekarang untung lepas PRUBSN melancarkan polisi terbaru semua anak kecil boleh dapat Full Cover. Lepas sebulan dapat cek RM1200 dari PRUBSN sebagai elaun untuk anak-anak yang dimasukkan ke dalam hospital.

Masa tu aku terfikir sesuatu..aku baru langgan setahun RM400 sebulan (masa tu Harraz masih dalam kandungan lagi) darab dengan 12 bulan dan aku baru bayar RM 4800. Aku dah guna RM 6000 tolak RM 600 jadi RM 5400 untuk bil hospital. Kemudian dapat lagi RM 1200 untuk elaun. Jumlah aku dah pakai RM6600 hanya dengan setahun melanggan untuk sekeluarga. Beza RM 1800 dari apa yang aku sumbangkan. Sejak dari hari tu aku memaksa diri untuk menyimpan dalam takaful walaupun aku terasa sengkek macam mana pun benda tu yang paling penting.

Memang sangat berharga menjadi ejen insurans dan takaful. Bukan sekadar nak buat duit tapi dalam hati aku hanya fikir aku nak semua klien aku merangkap sahabat aku merasai pengalaman yang aku lalui. Semalam terjumpa anak murid yang dah menyertai Takaful, lagi aku seronok sebab walaupun mereka tak berapa cemerlang di dalam akademik tetapi keputusan untuk menyertai takaful sebagai ejen adalah yang terbaik aku rasakan untuk anak-anak murid aku. Kadang-kadang tersenyum sendiri aku melihat kalaulah anak-anak murid aku ramai yang dahulunya memang dianggap "tak boleh pakai" sebab kenakalan mereka dan apabila mereka cuba nak menjadi seorang yang berguna untuk masyarakat hati aku sejuk dan tetap mahu mereka berjaya dalam hidup kerana bagi aku akademik yang cemerlang belum tentu masa depan mereka cemerlang. Cuma akademik menjadi satu platform untuk lebih berjaya.

Dua benda terbaik untuk aku dalam kerjaya ialah menjadi GURU dan Ejen Takaful. Banyak yang memberi pengalaman. Jadi NIKMATILAH HIDUP ANDA WALAU APA PUN YANG ANDA SEDANG LAKUKAN.. sedikit nukilan dari aku yang sentiasa mencari-cari kehidupan yang menyeronokkan.

Ahad, Disember 01, 2013

Pizza Panas..

Hari ni menambah lagi satu aktiviti mengarut di petang hari..mulanya jalan-jalan kat Tesco je nak beli susu anak tapi disebabkan dah hari ketiga promosi semuanya dah abis so jenjalan beli barang lain. Ntah kenapa otak dah short kot terus rancang nak buat pizza. Selambe je aku beli bahan-bahan pizza kat Tesco Extra Ipoh.

Hasilnya balik rumah je terus uruskan anak-anak dan solat. Habis solat barulah membancuh doh pizza. Mulanya rasa macam renyah tapi ianya mudah dari yang disangkakan. Kita tengok resepinya yang aku songlap dari internet tapi ada ubahsuai skit.

Resepi

Doh Pizza

220 gm Tepung Roti (Hi Protein)
20 gm   Minyak Sayuran
22 gm   Yis
5 gm     Gula Halus
3 gm     Garam
1/2 cawan Air Suam ( Letak skit-skit sampai jadi doh )

Topping

Keju Mozarela
Keju Cheddar
Sos Preggo / Tomato Puree
Bawang potong bulat-bulat
Sosej (potong nipis-nipis)
Isi Ketam (Potong dadu)
(lain-lain isi boleh je)

(Resepi takde sayur sebab kononnya nak masak untuk anak)

Cara-cara

1. Masukkan tepung, yis, gula dan garam.
2. Gaul sebentar sampai nampak macam dah bercampur.
3. Masukkan minyak dan sedikit air suam.
4. Uli sampai sebati. Campurkan air suam sedikit demi sedikit sampai doh tak melekat.
5. Bulat-bulatkan doh dan perap selama 60 minit menggunakan penutup plastik wrapper atau tutup dengan kain lembap sehingga menjadi dua kali saiz asal.
6. Selepas 60 minit uli sekali lagi dan perap dalam 10 minit.
7. Panaskan oven dengan suhu 200C selama 10 minit.
8. Bentukkan doh atas loyang yang telah disapu dengan pan grease / mentega / minyak sayur.
9. Boleh bakar dulu doh selama 10 minit baru letak topping atau letak topping sekali dan bakar.
10. Letakkan sos preggo atau paling simple tomato puree atas doh.
11. Koyak-koyakkan cheddar cheese atau parutkan cheddar cheese atas tomato puree.
12. Letaklah segala bahan yang nak letak atas cheese tu (bawang, sosej, isi ketam, dan sayur-sayur lain kalau nak)
13. Dah puas letak segala bahan baru taburkan Mozarela cheese yang diparut atas semua topping tu. Lagi banyak lagi sedap rasanya..
14. Bakar Pizza dalam oven selama 20 - 30 minit.
15. Wallaaaa siap untuk dimakan..

Memang terbaik untuk cubaan yang pertama. Cuma kena improve tekstur roti. Nak kena cari resepi yang lain pulak. Rotinya okla sebab ala itali tapi nak buat roti ala malaysia plak. 

Kalau berani cubalah!!!


Sabtu, November 30, 2013

Bahulu gebu..

Wah..hari ni tercapai cita-cita nak bako bahulu untuk anak-anak. Selalu beli kat kedai je. Hari ni bakar sendiri dari jam 6.30 sampai pukul 8.00 baru habis bako. Senang je nak buat cuma renyah sebab nak kena bako banyak kali. Oven kecik je, walaupun ada oven yang besar tapi malas nak guna sebab loyangnye tak banyak ada 6 set je so pakai oven kecik bakar pakai 4 loyang jelah.

Hari ni aku share resepi ye sebab aku dapat pun dari internet tapi aku ubah suai. Biasalah jiwa tukang buat kek walaupun penyakit malas tu sentiasa ada. Mana taknye kalau nak buat sesaja ntah bila-bila. Resepi asal memang aku ubah, walaupun tak secara total dan aku cuba buat ubah suai lain kendian.

Resepinya...

Bahan-bahan

5 biji Telur Gred A
190 gm Gula Pasir Halus ( Bukan kaster atau kasar )
100 gm Tepung Gandum ( Bakar sat dalam oven lebih kurang 10 minit )
Sedikit perasa (Ros / Pisang /Pandan)

Kaedahnye

1. Panaskan oven dengan suhu 220C selama 10 minit. Api atas bawah perlu pasang.
2. Sapukan loyang dengan Pan Grease / Minyak Masak dan bakarkan dalam 10 minit.
3. Sambil buat 1 & 2 campurkan telur dan gula dalam mixer dan putar sampai bertukar jadi warna putih dan kembang.
4. Bila telur dan gula dah kembang dan berwarna seakan putih dan gebu masukkan perasa dan putar balik sekejap.
5. Masukkan tepung dalam bancuhan dan pukul sehingga nampak sebati.
6. Loyang yang dah siap bakar dikeluarkan dan dibuang lebihan minyak agar bahulu tak rosak.
7. Masukkan bancuhan bahulu menggunakan sudu sehingga 3/4 penuh acuan (Bancuhan akan kembang)
8. Bakarkan bahulu selama 10-15 minit sehingga betul-betul nampak kuning keemasan. Pastikan api atas bawah dipasang dan acuan bahulu diletakkan dekat dengan api bawah supaya permukaan bawah bahulu pun masak.
9. Bila dah masak lepas keluarkan bahulu yang dah siap letakkan lagi sedikit grease atau minyak masak (untuk elak melekat)

Pastikan selalu tengok-tengok bahulu yang pertama kali bakar sebab nak bajet masa jangan sampai hangus.

Sape yang rajin cubalah. Loyang boleh macam-macam bentuk. Aku buat bentuk ikan sebab boleh masuk sekali 4 loyang. Nak cari loyang bunga kemboja ntah mana-mana nak kena selongkar stor. Lain kalilah bako pakai yang tu.

Selamat mencuba!!

Sabtu, November 23, 2013

Kelas bahasa..

Petang-petang ni dok bosan nak buat pape keje. Layan anak-anak tengok TV jela. Isteri pulak buat tempahan cookies buat sesama mak, adik dan sepupu dia nasib baik dapat balik oven besar kami jadi bolehla guna untuk siapkan tempahan. Anak-anak pun nampak macam bosan je tapi nak bawak pi mandi kolam macam dah lambat sangat walaupun ada sesi pukul 6-9 nanti. Malam malas nak bawak sebab sejuk.

Minggu depan aku sambung balik kursus seminggu, semakin hari semakin banyak dapat belajar walaupun pada awalnya memang aku langsung tak paham apa yang disampaikan. Memanglah bila kita belajar kena tanya soalan walaupun soalan tu soalan yang mudah sebab perkara yang mudah pun dah tak paham camne nak buat benda yang susah. Lepas minggu depan kami semua akan berpisah dan mungkin jumpa balik selepas 2 tahun sebab mungkin dikumpulkan semua sekali selepas tamat belajar.

Walaupun aku nak sambung belajar pada bulan 2, tapi disebabkan USM dan kebanyakan universiti lain tidak menawarkan program mixed mode bulan 2 nanti terpaksa mendaftar untuk bulan 9 nanti. Aku redha dan rupanya ada kebaikan. Yela aku terfikir selama 9 bulan aku tunggu untuk masuk universiti aku perlu ambil kelas Bahasa Inggeris untuk perbualan dan mungkin aku akan ambil kelas intensif yang mungkin memerlukan aku hadir kelas setiap hari. Aku dah survey tempat nak belajar bahasa tu, alhamdulillah ada kat Ipoh je. Jadi lepas habis sekolah aku kena pi kelas sehingga aku mahir untuk berbahasa inggeris.

Mana tau nak masuk USM nanti nak kena interview plak payah kalau tak bersedia. Walaupun aku rasa takdela interview heheh tapi dah tentula kelas aku bercampur dengan pelajar foreigner dari macam-macam negara. 9 bulan kena baca kamus la gamaknye. Kalau tak memang aku tak boleh nak cakap bahasa inggeris sampai bila-bila. Lagipun untuk ke peringkat PhD nanti dah tentu kena present menggunakan sepenuhnya bahasa inggeris. Lagipun aku memang ambil bidang kejuruteraan jadi mana ada rujukan bahasa melayu yang paling baik. Semuanya dalam bahasa inggeris.

Berangan plak nak sambung PhD walaupun tau bukan senang. Kawan-kawan yang sebaya yang dah tamat PhD memang aku salute. Bukan senang nak tamatkan PhD kalau tak betul cara dan gaya. Kalau malas lagi la jangan mimpi nak habis PhD. Kalau tak caya cuba tanya kawan-kawan korang yang dah ada title Dr. Boleh beza sikap dengan orang yang biasa.

Apa yang aku paham tentang MASTER DAN PhD ni adalah perubahan sikap yang amat ketara. Master merupakan stu platform perubahan dari malas ke sedikit rajin dan bila dah sampai peringkat PhD dah tentu kena memanjang rajin. Kalau kita malas je tentu masalah bagi menamatkan pengajian. Jadi peringatan untuk diri aku sendiri, jangan MALAS dan buat kerja mesti berstruktur dan tepat pada masa. Jangan bertangguh.

Kelas bahasa inggeris yang aku nak ambik belum tau berapa yurannya. Kalau berpatutan boleh bawak 2 orang anak-anak aku pi belajar hujung minggu. Kurang-kurang bolehla speaking dengan diorang dua. Mesti macam ayam dan itik bercakap haha..takpela janji boleh speaking. Sebab tengah mampu nak belajar kena jugak blajo, esok-esok kalau dah sakit bila nak belajonye..

Sembang pasal gigih baru teringat cerita penceramah semalam tentang seorang kawan dia yang berbangsa singh yang sambung belajar peringkat PhD. 3 hari sebelum konvokesyen dia meninggal dunia akibat penyakit kanser. Bayangkan lagi beberapa hari lagi nak konvo. Umur dia pun masa tu dah dekat 60 tahun dan dai dah tau bila-bila masa saje dia akan mati tapi tetap gigih nak habiskan PhD. Kalau korangla dah tau nak mati baik berhenti belajar betul tak? Tapi moral dari cerita ni walaupun dia dah nak mati tetapi dengan azam nak sumbangkan 1 kajian yang boleh digunakan oleh orang selepas ini tu yang paling nobel. Sebab tu orang putih berfikir akan menyumbang sesuatu kepada masyarakat walaupun dia tau esok dia akan mati. Cara berfikir kita memang lain dengan orang yang belajar tinggi-tinggi. Sekurang-kurangnya nama dia boleh disematkan dalam mana-mana kajian orang lain sebagai rujukan untuk mengembangkan ilmu kepada dunia.

Papehal pun yang penting jangan mudah putus asa. Selalunya untuk elak putus asa kita kena bergaul dengan ramai orang yang berjaya. Kita bokeh mengambil contoh yang baik dari orang-orang yang berjaya.

Jumaat, November 22, 2013

Mudahnya kumpul pahala

Kenapa mudahnya dapat pahala, ini adalah perkongsian dari penceramah untuk kursus persediaan HLP aku hari ni. Seorang pemegang dokterat PhD tapi tak pernah makan diluar walaupun mampu untuk makan diluar hanya memasak untuk 9 orang anak dan seorang suami. Memegang kata pesan mak beliau, walau apapun terjadi kena masak dirumah apabila semua ahli keluarga ada dirumah.

Beliau berkongsi, bila suami habis makan, langsung tak benarkan suami basuh pinggan kerana dia minta tugasnya sebagai isteri mendapat pahala dengan membantu suami sebagai bekalan di akhirat nanti. Ada betulnya dia cakap, selagi kita menganggap apa yang dilakukan untuk suami / isteri sebagai satu sedekah, maka ianya menjadi satu pahala untuk kita. Beliau siap share minta dalam hati agar suami yang balik kerja campak je stokin ke baju ke merata-rata tempat supaya dapat dikutipnya sendiri dan dengan harapan suami redha dan anggap ia pertolongan dari isteri menguruskan hidup si suami.

Berbalik kepada tajuk diatas, aku pun terfikir apa yang boleh buat isteri aku gembira, dahla hari ni dia punya birthday, aku plak dengan ada kursus balik pun dah lambat, jadi aku dok pikir beli kek la kat secret recipe. Aku pun beli lepas ambik anak-anak kat pusat jagaan. Suruh anak-anak pilih kek, siap rancang dengan anak-anak camne nak surprise mama diorang. Seronok jugak dengar cadangan anak-anak, baru terasa diorang dah ada idea. Kak yong siap cadangkan nyorok kat dalam rumah lepas tu kalau mama balik je terus jerit "mama ada kejutan" hehehe..

Anak-anak siap berlatih menyanyi lagi macam diorang buat kat sekolah, lawak pun ada hehe..anak-anak aku memang kreatif jugak mungkin dapat idea dari teacher kat sekolah diorang. Bagus jugak bagi diorang masuk tadika awal, otak bergeliga dalam beri idea yang buat diorang gembira. Bagi aku bila isteri aku dapat tersenyum sebab sambut birthday dia pun dah cukup seronok. Yela bukan senang jadi isteri ni macam-macam kena fikir dan buat.

Malam ni aku bawak isteri dan anak-anak makan malam kononya nak makan kat restoran malaysia raya rupanya dah tutup. Kedai yang terbaik dah tutup, lepas ni nak kena cari kedai makan yang best yang lain plak..yang penting aku dapat gembirakan diorang semua so terpaksalah makan kat Taman Kanak-Kanak Ipoh, dekat dengan gerbang malam, makan kat situ pun ok jugak janji kenyang hehe tu untung ada isteri dan anak-anak.

Teringat kisah salah seorang kawan yang menyertai kursus HLP bersama, dia sembang hampir kehilangan seorang isteri yang koma selama 3 bulan kerana menghidapi penyakit denggi berdarah. Bayangkan dalam masa 3 bulan terpaksa menguruskan anak-anak dan rumah yang sebelum ini hanya isteri dia yang uruskan walaupun isteri dia pun bekerja. Doktor siap maklumkan kepada ahli keluarga untuk bersiap-siap kerana tiada harapan untuk meneruskan hidup. Harapan untuk hidup memang sangat tipis. Aku sendiri bertanya macam mana tetiba boleh selamat, dia cakap beberapa hari dia buat bacaan yassin, solat hajat bersama pelajar tahfiz dan macam-macam lagi. Memanglah kalau bukan ajal kita Allah akan biarkan kita sembuh, jadi nak jadi cerita sehari selepas doktor maklumkan bahawa isteri dia takde harapan nak hidup, kuasa Allah semua mesin berfungsi dan terus membantu untuk isteri dia sembuh. Selepas 2 minggu isteri dia pulih tapi masih tak dapat kawal diri dari segi kawalan otot. Tu cerita dia 2 tahun lepas. Kalau jadi kat aku, pilihan antara hidup dan mati mesti aku tak tenteram dan mesti semua benda tak jadi.

Nak tambah lagi 2 tahun sebelum isteri dia koma, ibu dia meninggal disebabkan dilanggar lari, ibu dia selepas kena langgar memang takde apa luka dan kecederaan serius siap boleh maklumkan orang ramai mana rumah dia dan mintak orang panggil dia. Mak dia dibawa naik ambulans dan doktor scan tiada kecederaan. Tetapi tiba-tiba mak dia nazak, rupa-rupanya mak dia masa kemalangan tu kena gilis bahagian perut dan doktor kesan pundi kencing mak dia dah pecah, dan tak lama lepas tu selepas mak dia mengucap kalimah syahadah banyak kali terus meninggal didepan dia sendiri. Kalau aku la tak tau camne dan apa yang aku akan buat.

Nak tambah lagi, 2 tahun sebelum mak dia meninggal, bapak dia meninggal selepas beri salam pada jemaah surau kat area rumah sebelum nak solat. Tetiba bapak dia rebah dan terus meninggal. Ya Allah bila aku dengar cerita dia terus aku pikir memang kita patut hargai orang yang kita sayang selagi diorang masih berada disekeliling kita. Bila kita dah kehilangan diorang baru kita rasa sesak.

Berbalik semula kepada tajuk, kita nak dapat banyak pahala senang sangat, gembirakan orang sekeliling kita terutamanya keluarga kita. Setiap yang kita lakukan untuk menggembirakan diorang Allah akan balas kat tempat lain. Jadi percayalah what goes aroung comes around..

Khamis, November 21, 2013

Aku semakin...

Esok hari terakhir bagi kursus untuk minggu pertama..masing-masing kawan seperjuangan semasa dikursus semua otak dah tak center..baru 5 hari menuntut ilmu dah bengong masing-masing. Esok jugak dah kira 2 minggu terlibat dengan kerja luar yang dibagi makan dari pagi sampai malam.

Memang melampau naik berat badan, 2 minggu je 10 kelo..kena buat sebulan nak turun balik 10 kelo tu..esok mula balik misi menurunkan berat badan..kalau tak letihla nak maintain badan..

Korang bayangkanlah macam mana tak boleh tahan kalau tengok makanan, semalam je nasik beriani hari ni ada udang galah pergh memang tak dapatla nak diet..harap esok sehingga minggu depan semua menu tak sedap baru boleh diet hehehe..

Kadang-kadang tu bukan tak tau camne nak diet cuma rasa, makan je dulu nanti kendian boleh diet..tu yang badan macam baru lepas kena pam. Tensen jugak orang tegur dah... tapi sabo jela hehe..

Sekarang berjalan jauh skit pun dah rasa mengah. Padahal selalu je jalan-jalan. So pempaham sendirila badan dah naik dan stamina dah kurang. Papehal nekad..esok kena kawal makan, ada masa 2 minggu untuk turunkan sekurang-kurangnya 5 kelo..kalau dapat turun banyak syukur..

Harap boleh turunkan 15 kelo total lepas ni dan maintain berat tu sampai bila-bila..kalau lebih lagi bagus nampak le hensem bertambah-tambah hehe.. Masa belajo nanti pun rasanya berat boleh turun banyak sebab nak belajar banyakkan berjalan.

Bulan 12 ni banyak masa KOT, boleh la bawak anak-anak berjogging sat kat taman. Lepas tu ingat nak bawak diorang belajar berenang pulak. Bagi anak-anak tau dulu pastu baru mak bapaknye plak hehehe..

Bulan 1 dah mula bertugas balik sampai bulan 8, Alahai rasa macam tak cukup masa je. Macam banyak benda nak kena buat dan selesaikan. Ni pun ada banyak keje yang kena selesaikan sebelum buka tahun baru. Harap dipermudahkan menyiapkan semua kerja tersebut..

Ops..terlupa tadi kami disajikan dengan DURIAN KAMPUNG, kami geng-geng HLP Master dan PhD kongsi duit beli dan makan. Memang terbaik, dapatlah makan sampai rasa tak lalu dah. Bila makan banyak-banyak baru dapat bezakan buah ikut pokok. Petang tadi aku dapat makan buah dari 3 pokok memang rasa sepesyen je kalau dari pokok yang sama. Sebelum ni tak tau nak beza sebab makan sorang skit tapi tadi makan sepuas-puasnya baru dapat rasa memang lain pokok lain rasa buahnya.

Suasana kursus dah rasa macam family walaupun semuanya baru kenal. Harap dapat berjumpa lagi berkumpul sesama satu hari nanti lepas kami berpecah membawa haluan masing-masing untuk menggapai segulung sarjana minggu depan. Walaupun kami berpecah kami tetap akan berkongsi maklumat dan idea untuk pastikan kami semua dapat habiskan Master bersama-sama dalam masa 2 tahun,

Semoga Allah permudahkan kami semua...

Rabu, November 20, 2013

Kursus Persediaan Master

Hari ni hari ketiga aku menghadiri Kursus Persediaan Master. Banyak sangat maklumat untuk aku gunakan sebagai salah satu persediaan untuk membuat tesis secara penyelidikan. Kepala pun dah naik pening nak fahamkan macam mana nak buat tesis. Kebanyakan maklumat lebih kepada kajian sains sosial. Yelah cikgu punya penyelidikan memang lebih kepada kajian sains sosial.

Banyak yang boleh dikongsi sepanjang aku menghadiri kursus ini. Semalam ada satu slot bersama dengan seorang penceramah tentang bagaimana mereka memilih calon untuk menerima biasiswa tahun ini. Dengar penerangan dia, aku merasa sepatutnya aku tak patut dapat, tetapi diorang pilih yang terbaik dari calon-calon yang ada untuk penuhkan koata yang telah disediakan. Rupanya memang pemilihan sangat sengit antara calon-calon. Aku merupakan orang yang bernasib baik kerana menerima biasiswa.

Bayangkanlah masa temuduga kalau korang tak tau tentang asas untuk buat penyelidikan memang kena reject terus. Melalui penceritaan penceramah tentang pengalaman dia menemuduga, dia akan tanya kaedah apa calon nak gunakan untuk buat penyelidikan, dan kalau calon teragak-agak atau langsung tak menjawab dengan betul terus dia akan minta tamatkan temuduga dan diminta keluar dari bilik temuduga. Aku memang bernasib baik sebab masa aku ditemuduga memang aku langsung tak tahu asas penyelidikan.

Kertas cadangan aku pula boleh dikatakan lemah sesangat selepas mendengar penerangan dari penceramah. Aku memang bernasib baik bila fikir-fikir dari maklumat yang aku terima.

Faktor-faktor yang penting untuk calon-calon temuduga ialah PROPOSAL yang lengkap dengan asas penyelidikan yang hendak dilakukan, TEKNIK menjawab semasa sesi temuduga, PENGETAHUAN & PERSONALITI sepanjang proses temuduga, dan MARKAH PRESTASI 3 tahun kebelakang.

Secara umumnya, proposal yang calon kena sediakan mesti ada pernyataan masalah yang jelas, literature review, kaedah penyelidikan, rujukan-rujukan untuk membuat penyelidikan, rancangan penyelidikan yang jelas dan beberapa lagi faktor. Sepanjang tiga hari aku mengikuti kursus ni baru tau benda-benda yang aku nyatakan tadi cuma aku belum faham sepenuhnya.

Hari ni je belajar tentang apa itu literature review. Dari tak tau langsung kepada nampak sedikit gambaran untuk aku bersedia bila dah mula penyelidikan walaupun mini penyelidikan. Walaupun mini tetap sama prosedur dari mula sampai akhir ada caranya. Semalam penerangan tentang apa itu penyelidikan, apa yang perlu ada, apa yang tidak patut ada, jenis-jenis penyelidikan dan beberapa perkara yang amat penting dalam menyiapkan tesis.

Teknik menjawab temuduga pun dilihat oleh penemuduga, sefaham aku setiap calon akan diuji dari sudut mental dahulu, semua penemuduga akan provok sampai dia dapat lihat kita langsung tak boleh jawab. Kalau kita sampai tahap tak boleh jawab memang menjadi faktor gagal temuduga. Diorang lihat kita bersedia dari segi mental dan fizikal. Selain dari proposal yang mantap cara menjawap untuk mempertahankan proposal juga akan dinilai. Kalau kita pertahankan proposal tapi fakta dan nilai takde pun tak guna. Hanya pandai jawab tapi tak berlapik dengan fakta dan maklumat yang betul pun faktor gagal. So jangan ingat apa yang diorang tanya kita dapat jawab menjadi faktor kita akan berjaya. Sebab tu kalau aku fikir-fikir balik, aku bernasib baik sebab boleh katakan aku takde pun kriteria tu semua. Hanya aku paham apa aku nak buat untuk master aku saje. Aku pertahankan projek aku untuk digunakan dalam P&P sebagai alat untuk murid-murid boleh guna untuk projek SPM je.

Faktor yang ketiga plak markah prestasi kita tiga tahun sebelum mesti lebih dari 85 markah..kalau ada salah satu bawah dari 85 memang susah nak dapat panggilan temuduga dan seterusnya ditawarkan HLP. Cara pengiraannya senang je..markah tiga tahun prestasi dicampurkan dan diambil purata kemudian diambil peratus ke 50 markah. Contoh markah prestasi kita 3 tahun dapat purata 88 markah...88/100 dapatlah 0.88 darab dengan 50 maka dapatlah 44 markah. Jadi kita dah ada markah permulaan 44 dari 100 untuk dibawa semasa temuduga. Lagi 50 bergantung kepada masa interview. Proposal je dah bawak 30 markah, yang lain-lain 20 markah. Memang agak ketat pemilihan. Aku ingat mudah je tapi bila dapat penerangan macam tu barulah terasa diri tu kecil sangat.

40 markah yang melibatkan personaliti ada berkait dengan cara menjawab, pengetahuan asas tentang dasar pendidikan, dan sumbangan-sumbangan luar bilik darjah. Jadi kalau nak dapat 40 markah ni memang kena ada elemen tambahan seperti yang dinyatakan. So lepas ni kawan-kawan yang nak sambung belajar ke peringkat Master dan PhD sila pastikan semua ni ada.

Posting ni pun untuk aku jugak sebab untuk peringatkan aku lepas ni. Aku nak sambung sampai PhD sebab aku dah nampak apa yang perlu aku buat, cuma mungkin terpaksa buat 2 PhD..satu dalam bidang Kejuruteraan dan satu lagi bidang Pendidikan dengan menggunakan elemen kejuruteraan yang aku dah buat. Cakap macam mudah je tapi sebenarnya peratus untuk berjaya dalam PhD adalah 10% je. Kalau tak disertakan dengan pengorbanan yang banyak memang kita tergolong dalam golongan 90% yang gagal.

Banyak ilmu yang aku dapat, betul lah sangkaan aku, seronok dapat HLP sekejap je, bila dah kursus baru tau ianya bukan semudah dan segembira yang disangkakan pada awalnya. Walaupun aku ambil mixed mode program dan memang pensyarah cakap ianya mudah dari full research tapi cabarannya pada peringkat PhD nanti, sebab pendedahan untuk PhD amat kurang dalam program mixed mode ni. Sebab tu pihak Bahagian Tajaan buat kursus macam ni kepada semua penerima biasiswa supaya boleh bersedia secara umum dan tak rasa terkejut dengan suasana belajar yang baru.

Banyak jugak yang berkongsi maklumat dan pengalaman sepanjang kami berkursus. Geng-geng berkursus pun dah macam kawan yang dah lama kenal. Seronok bercampur dengan orang baru. Kami pun didedahkan untuk sentiasa berkongsi pelbagai maklumat kepada semua peserta supaya ianya menjadi budaya kami semasa kami sambung belajar. Apa yang paling penting adalah sentiasa baca-baca-baca. Semua penceramah cakap benda yang sama jadi mesti menjadi perkara yang paling penting untuk master dan PhD ni.

Mungkin selepas ni kami akan tubuhkan group facebook, whatsapp dan apa-apa medium yang memudahkan kami berkongsi maklumat walaupun kami berbeza bidang kajian. Kalau dah ada nanti aku akan share jugak dalam blog ni bagi semua boleh dapat maklumat yang kami ada. Sekurang-kurangnya orang lain pun boleh mendapat maklumat. Jangan kedekut ilmu, tu yang paling ditekankan dalam kursus ni. Lagi banyak yang diluahkan dan dikongsi dengan ramai orang lagi banyak kita akan dapat.

Mungkin lepas ni dah ada group yang interaktif boleh la buat sesuatu untuk tesis dan terus kongsi dengan kawan-kawan yang lain untuk dikomen dan ditambah baik. Hanya dengan macam tu kita boleh dapat yang terbaik. Semoga ALLAH  memudahkan kami semua!!

Khamis, November 14, 2013

Makan..makan..makan..

Hari ni hari ke dua meeting di Hotel Sri Petaling. Memang letih..letih makan. Belum sempat makanan yang sebelumnya hadam dah makan lagi. Risau badan naik gegila hehhe..balik Ipoh nanti benda pertama yang perlu dicari adalah penimbang.

Pagi ni ada nasi lemak la plak, lepas tu ada kentang wedges, karipap dan awas-awas yang lain. Memang kena selera la nampaknya. Tapi kena beringat jugak, badan dah tak terkawal gemuknya. Nak kena turunkan balik seksa bebeno..

Makanan kat sini okla tapi belum jadi yang terbaik lagi mungkin pasal menu terhad kot. Yela ramai sebab ada meeting oleh beberapa badan kerajaan je kat sini. Sedap memang sedap cuma menu kurang je.

Ahad ni sambung kursus MAKAN selama dua minggu, camne nak kurus ni. Benda dah depan mata memang kena rasa. Konon nak rasa skit tapi sikit sikit menjadi bukit. Macam banyak benda nak settle lepas ni. Insurans klien yang pending 5 kes yang kena jugak settle secepat mungkin. Kalau tak susah la kalau jadi oape kat klien.

Hujung tahun ni sangat sibuk yang tak disangka-sangka tapi semua tu adalah pengorbanan yang perlu diberi untuk mendapatkan yang terbaik. Kesian jugak kat isteri dan anak-anak tersayang kena tinggal. Tapi kena jugak sekali sekala tinggalkan baru rasa sayang tu bertambah. Lepas ni sambung mesyuarat plak, memang terbaik, masa sekejap je berlalu. Yang siap keje hanya ciput tengok-tengok dah habis banyak masa..

Rabu, November 13, 2013

Taklimat HLP & CBBPTB 2014

Semalam aku kena hadirkan diri untuk sesi penyerahan surat tawaran HLP & CBBPTB 2014. Memang terasa seronok sangat sebab yang memohon lebih dari 3000 orang yang dapat hanya 390 orang je..tu pun yang hadir semalam hanya 319 orang, yang lain tu mungkin menolak. Rasanya yang menolak tu mungkin ramai dari CBBPTB kot. Yela dapat cuti belajar je tak dapat biasiswa.

Taklimat pertama je dah cerita tentang pecah kontrak. Kalau langgar kontrak lepas dapat tajaan dari KPM nak bayar tu memang pengsan setahun hehe.. Tapi bagi aku dah kita tak buat salah buatpe nak risau. Jaga je diri sampai habis kontrak mesti ok..master plak kontrak 4 tahun. Kalau lanngar kontrak maunye kena bayo RM100,000. Ada duit?

Sembang-sembang dengan kawan-kawan yang dapat HLP seronok sebab masing-masing cerita pengalaman masa interview hari tu. Kebanyakannya memang semua jawab dengan cara yang terbaik. Kami siap sembang kalau kita kumpulkan semua cerita boleh buat buku lagi hehehe..

Selepas majlis penyerahan surat tawaran secara simbolik kepada 14 orang wakil bagi setiap jenis tawaran kami mengambil sendiri surat tawaran di kaunter. Selepas tu semuanya bergambar macam konvokesyen la plak heheh punya seronok..yela bukan senang nak dapat walaupun rasa macam mudah. Banyak pengorbanan kena buat untuk dapatkan HLP ni. Yang penting kalau nak kena usaha.

Banyak jugak info yang berguna untuk panduan kami semua,tapi akan disambung pada kursus 2 minggu kat pusat latihan masing-masing. Aku kena pi Pusat Latihan UiTM Kg Gajah dari 17/11 - 29/11. Lepas tu kena pandai -pandailah nak survive. Yang PhD lagila 3 minggu..tapi memangla pengalaman macam ni bukan semua orang dapat. Lepas ni jadi student balik lagi mencabar. Aku target untuk dapatkan Gold Medal, insyaallah..

Selasa, November 05, 2013

Kena pi kursus HLP...

Minggu lepas keputusan HLP dan CBBPTB dah keluar 31 hb yang lepas. Keputusannya aku lulus dan dapat HLP untuk sambung MASTER di IPTA sahaja dengan Mod Campuran (Akademik dan Projek).

Bukan senang kalau nak sambung belajar Sarjana Kejuruteraan kalau ambil separuh masa. Allah beri peluang untuk aku sambung. So keputusannya minggu cuti sekolah untuk dua minggu yang pertama aku kena menghadiri kursus dari 17hb sampai 29 hb. Perancangan untuk bercuti bersama anak-anak terpaksa ditangguhkan ke pertengahan bulan 12 nanti sehari selepas aku habis mesyuarat tanda kertas SPM Sains pulak.

Apa yang nak share pada kali ini adalah aku kena pi kursus dua minggu dan sedikit kenangan sebelum aku pi  temuduga yang aku hadiri dulu. Ada beberapa faktor yang aku fikirkan punca kenapa aku dapat HLP ni. Pada pendapat aku sahajalah apa-apahal pun benda ni merupakan rezeki, kalau ianya bukan untuk aku memang tak dapat pun.

Kita sembang pasal kursus HLP dulu, dalam surat panggilan kursus, aku kena hadiri selama dua minggu. Tempat tinggal dan makan minum diberi secara percuma. Hari pendaftaran hari Ahad, memang terbaik!! Yang bestnye aku kena hadir ke kursus di Pusat Latihan UiTM di Batu Gajah. Rezeki lagi memang dekat dengan rumah. Kalau dia suruh tinggal kat sana malam balik la rumah kecuali kalau program habis sampai tengah malam, harap-harap tak la hehehe..

Pada fikiran aku mesti kursusnya di buat sehingga malam sebab dengar-dengar dan baca entri blog lain kursus tu sebulan tapi time aku jadi dua minggu mesti dia akan buat sampai malam. Sesiapa yang dari jauh kalau pi Batu Gajah memang takde ke mana la, kecuali diorang berjalan kat Ipoh. Harap-harap bebas la dari program malam sebab boleh balik rumah hehehe..

Mengimbau kenangan sebelum temuduga hari tu, aku dah bersedia sebelum isi borang permohonan lagi, mana taknye nak try minta kejuruteraan elektrik kuasa tapi tak disenaraikan dalam pemilihan kos yang ditawarkan, yang ada elektrik elektronik sahaja. Melilau cari no telefon Bahagian Tajaan KPM dan tanya macam mana nak apply dan nak tanya apa projek yang boleh aku buat.

Lepas dapat call dan bertanya kepada Bahagian Tajaan tentang tesis yang perlu aku buat, pegawai yang dapat aku bercakap tu cadangkan semua proposal mesti melibatkan pengajaran dan pembelajaran sahaja untuk diterima. Memang otak sangkutla nak kaitkan kejuruteraan elektronik dengan sekolah, nak pulak sekolah menengah biasa sahaja. Dalam keadaan aku tak tau nak buat projek apa apply dengan hati yang kering, lepas isi borang aku terus cuba cari pensyarah yang boleh membantu di USM. Sebab pemilihan USM sebagai tempat aku nak sambung belajar ialah kerana ianya dekat dan kalau dapat sambung belajar nanti sekejap sahaja boleh tetapkan temujanji untuk berbincang dengan pensyarah.

Minggu cuti sekolah terus aku pi jumpa pensyarah dan bertanya tentang projek yang boleh dibuat bersama dengan dia. Alhamdulillah pada mulanya aku langsung tak dapat nak pikir projek apa tapi selepas jumpa dia aku dapat idea untuk kaitkan P&P terus aku terfikir tentang subjek REKACIPTA yang memang ada tajuk elektronik dan ianya boleh dinaiktarafkan kepada sistem elektronik yang lebih berkesan di dalam P&P.

Memang sepanjang masa selepas memohon secara online sehingga aku periksa keputusan temuduga, aku tak ada idea nak mulakan kertas cadangan yang boleh dihantar untuk temuduga. Yang terbaik dalam masa aku nak sediakan kertas cadangan projek masa tu pulak sibuk dengan latihan PSKPP, dan benda-benda lain yang aku sendiri pun dah tak ingat. Kalau dikirakan aku hanya ada 2 hari yang lengkap sahaja sempat aku nak siapkan kertas cadangan tu. Sempat lagi sehari sebelum aku nak pi temuduga aku ubah suai sedikit isi kandungan yang aku rasa dapat membantu menguatkan lagi kertas cadangan tu.

Malam sebelum temuduga aku terpaksa memandu sendiri ke Kuala Lumpur sebab kena ambil anak-anak dulu sebelum balik ke KL. Nak naik bas tak tentu pukul berapa baru sampai. Hari temuduga tu pun terpaksa ambil CRK kerana tak dapat cuti tanpa rekod. Malam tu baca balik kertas cadangan dan terasa macam apa je. Dahla nipis je ada la dalam 9 muka surat tu pun selepas aku ubah-ubah bagi banyak. Memang banyak kelemahan pada proposal. Tapi hati dok pujuk, boleh la dari takde hehehe..

Hari temuduga tu memang aku kecut perut, nak plak sampai pukul 7.30 lebih kurang daftar nama dapat giliran ke empat, kira ada orang yang awal datang dari aku, senarai nama beberapa orang je lelaki, yang lain semua perempuan. Masa temuduga yang paling syok sebab pada mulanya aku gagap sebab suruh bercakap dalam bahasa inggeris, boleh la cakap tapi dalam keadaan tertekan habis keras lidah.

Bila disuruh bercerita tentang proposal terus aku bantai bahasa melayu, sampai tak sempat diorang nak tanya apa-apa sebab memang macam bertih jagung aku cakap huahuahua...


Jadi semua tu rezeki nak cerita lelebih pun banyak dah lupa cuma yang penting nak berkongsi tentang beberapa TIPS yang mungkin kawan-kawan lain boleh ambil sebagai satu cara yang menguatkan lagi korang dapatkan HLP ini.

TIPS-TIPS

  1. Borang permohonan dilengkap seawal yang boleh dan diposkan ke bahagian tajaan segera. Kalau boleh 3 atau 4 hari sebelum tarikh tamat. Ataupun buat macam aku, hantar pada hari tarikh tutup secara by hand dan dapatkan cop pengesahan terima (ini kos sikit, rezeki aku masa ni tak perlu ambil cuti sebab memang cuti sekolah)
  2. Pastikan semua checklist yang perlu dilengkapkan mesti telah disiapkan dan ditanda sebelum hantar ke bahagian tajaan.
  3. Borang tu pastikan korang tidak tinggalkan apa-apa maklumat kosong bagi elakkan korang ditolak bulat-bulat semasa permohonan.
  4. Kalau korang berjaya untuk temuduga, pastikan korang buat beberapa perkara dibawah
    1. Proposal mesti kaitkan dengan P&P walau apa cara pun sekali.
    2. Proposal mesti kaitkan dengan perkembangan pelajar setelah anda siapkan projek
    3. Proposal mesti untuk menaik taraf sub topik atau keseluruhan topik dalam mana-mana subjek.
  5. Cari pensyarah yang boleh membantu selepas korang buat permohonan untuk dijadikan sebagai reference dan memang ianya membantu aku semasa temuduga hari tu.
  6. Bincang dengan pensyarah yang boleh membantu supaya bila temuduga boleh maklumkan korang memang dah berbincang tentang projek yang boleh digunakan kepada penemuduga.
  7. Semasa temuduga pastikan  korang dah siapkan proposal sebanyak empat set, rasionalnya ada masanya penemuduga ada seramai tiga orang, maka kena bagi sorang satu, manakala satu lagi untuk korang pegang agar kalau diorang bertanya boleh terus rujuk dan terangkan. (Masa aku hari tu nasib baik dua orang saje, so aku bawak masuk tiga sahaja)
  8. Sepanjang masa temuduga pastikan korang terangkan apa yang dia nak dan ceritakan asas kenapa korang mahu buat proposal ni tanpa rasa gagap dan gugup (kalau gagap dan gugup mesti korang tak paham apa projek yang korang nak buat)
  9. Terangkan kepada temuduga macam mana korang dapat idea untuk buat projek ini dari P&P yang korang kaji (konon-konon la kaji, tapi memang aku kaji skit hehehe)
  10. Bercakap dan terangkan sampai diorang tak tau nak tanya apa. (Rezeki aku memang diorang tak tanya pape sebab aku terangkan agak detail sampai hampir nak cerita tentang programming hehehe)
  11. Yang paling penting buat rileks sahaja sebab kadang-kadang diorang bukan paham pun cuma diorang nak dengar kita menaiktarafkan P&P yang ada. (maklumat ni pun pegawai dari Bahagian Tajaan yang mintak aku buat sebab sembang dalam telefon dalam 15 minit untuk penerangan)
  12. Jangan dengar proposal dari rakan-rakan temuduga yang lain sebab buat tambah nervous je baik korang sembang dengan diorang tentang sekolah ke, budak-budak sekolah ke yang takde kena mengena dengan proposal.
  13. Proposal tak perlu tebal sebab diorang tak sempat baca pun pasal masa yang diberi 15 minit seorang je kalau lama nanti yang belakang-belakang akan balik lambat sebab ramai sekali. Cukup sekadar info-info penting yang korang rasa perlu ada dalam proposal dan jangan sampai melalut.
  14. Berdoalah sepanjang masa dan mengharapkan yang terbaik dari ALLAH.
Kalau sesiapa yang nak minta idea atau pendapat aku yang tak seberapa boleh la call @ SMS di 012-5919015. Kalau tak dapat call SMS je dulu dan bagitau la nama sebab kalau takde nama malas skit nak layan hehehe.. papehal semoga Allah permudahkan perjalanan aku sebagai PELAJAR universiti lepas ni dan aku berharap nak dapatkan GOLD MEDAL kali ini. Jeles tengok orang lain dapat kita tengok je sebab masa Degree dulu malas hehehe!!!

Sabtu, November 02, 2013

Keputusan HLP 2014 KPM..

Alhamdulillah akhirnya aku berjaya mendapatkan HLP di bawah Kementerian Pelajaran Malaysia. Perasaan yang sangat tidak terkira gembiranya. Sebab aku takut tak dapat mesti aku kecewa yang melampau. Tapi Allah Maha Pemberi Rezeki dan dialah yang memperkenankan doa aku untuk dapat sambung belajar.

Dari hari selepas temuduga HLP aku dah rasa was-was boleh dapat ke tak? Memang hati yakin akan dapat tapi sejak akhir-akhir ni rasa macam tak dapat. Yelah lepas macam-macam yang berlaku hati menjadi bertambah was-was. Tapi Alhamdulillah dapat jugak.

Memang keputusan yang aku berharap sangat ianya positif. Tak sangka pertama kali memohon terus dapat. Padahal hanya bawak proposal berapa muka surat je. Lepas tu isi kandungan pun main hentam je tapi bila Allah kata itu REZEKI aku, tiada siapa boleh menafikannya lagi.

Lepas ni nak kena sediakan dokumen-dokumen untuk dihantar semasa mendaftar untuk menghadiri kursus selama 2 minggu dari 17 November 2013 hingga 29 November 2013 di Pusat Latihan UiTM Kg Gajah. Selamat aku sebab dekat dengan rumah dan aku boleh ulang alik dari rumah, yela tiap-tiap pagi nak kena hantar anak-anak ke sekolah tadika sampai hujung bulan pulak.

Habis dari kursus tu nanti sambung plak dengan bawak anak-anak pi bercuti dan kemudian sambung pula menanda kertas SPM kertas Sains. Memang aturan Allah itu sempurna. Aku dapat menyelesaikan semua kerja-kerja mengikut perancangan.

Tahun depan berharap dapat sambung MASTER bulan 2 dan kalau tak kena sambung bulan 9 terasa lama la plak. Harap USM buka pendaftaran untuk pelajar baru bulan dua nanti. Takdela tunggu lama sangat.

Dengan ini aku terpaksa melepaskan semua jawatan-jawatan utama di sekolah aku kepada orang lain. Alhamdulillah aturan Allah tetap terbaik. Aku pun telah ada pelapis-pelapis yang boleh menggantikan aku tahun depan dan seterusnya. Setelah banyak yang berlaku, Allah bagi ganjaran untuk aku sambung belajar.

Tahun depan anak-anak murid MPV aku akan mendapat guru baru, jadi tahun ini kena selesaikan semua fail pentaksiran pelajar tingkatan 4 untuk aku serahkan kepada kawan aku yang bakal ditukarkan tahun hadapan  ke sekolah aku. Memang sibuk sikitlah hujung tahun ni kena siapkan semua tugas supaya semua orang tak terasa kehilangan sementara aku dari sekolah.

Macam sedih plak! Patutnya aku gembira huhu..tapi apa-apa hal pun terima kasih yang tak terhingga kepada ALLAH, mak, abah, isteri, anak-anak, adik-adik, rakan-rakan dan semua yang terlibat secara langsung dan tak langsung dalam membantu aku untuk mendapatkan HLP 2014. Semoga Allah membalas jasa anda semua dengan sesuatu yang terbaik.

Ingatlah bukan semua yang kita mahu kita akan dapat tapi Allah menyuruh kita BERUSAHA supaya kita akan menghargai apa yang kita dapat. Tahun depan aku akan bergelar PELAJAR kembali setelah tamat Ijazah Sarjana Muda tahun 2005 dan Diploma Pendidikan 2006.

Aku akan berusaha untuk dapakan GOLD MEDAL masa KONVOKESYEN nanti. Semoga ALLAH Perkenankan Doa aku ini. Sekurang-kurangnya aku tak dapat GOLD Medal masa ISM dulu aku boleh dapat masa MASTER ni pulak.

Semangat sungguh. Malam ni tidur dalam keadaan tersenyum. Esok tak tau lagi sebab mungkin Allah bagi aku ujian lain pulak untuk menguatkan lagi diri aku ini..Wassalam...

Anda boleh semak keputusan di sini : -->> http://apps.moe.gov.my/ehlp/cbbptb/scbbptb/index.cfm




Selasa, Oktober 01, 2013

Sijil Cuti Sakit Hak Doktor

Pasti kawan-kawan pernah mengambil sijil cuti sakit dari klinik kerajaan atau klinik swasta. Kebanyakan kita mesti selalu ambil dari klinik swasta. Macam aku sebagai guru kami ada Cuti Rehat Khas 7 hari setahun dan Cuti Sakit terhad kepada 14 hari setahun dari klinik swasta.

Bagi yang pernah minta sijil sakit dari klinik kerajaan paham-paham jela memang susah melainkan kita memang kenal doktor tu dan sering dapatkan rawatan dari dia. Jadi sebagai alternatif kita mesti ambil dari klinik swasta. Isu ini dah lama saje aku nak sembang sebab aku pun ambil MC dari klinik swasta.

Kisahnya aku ni tak berapa nak sihat sejak 2 hari ni. Jadi semalam dah pi klinik ambil ubat dan MC. Nak jadi cerita hari ni pun tak sedap badan tapi tak demam cuma seluruh badan rasa bisa-bisa je macam semua urat-urat tersimpul.

Maka pagi-pagi dah mesej cikgu yang uruskan relief, kerani sekolah dan kawan kat sekolah minta no tukang urut..memang terbaik subuh-subuh dah mesej orang huhu...yang cikgu relief dan kerani tu maklum untuk cuti sakit je ye hehehe...

Melilau mencari tukang urut yang boleh datang kat rumah pepagi, nasib baik ada so urut la badan dekat sejam, aduyai sakit gila-gila badan ni weh...banyak angin seluruh badan, patutla badan letih sesangat dan rasa habis tersimpul urat seluruh badan.

Lepas urut ingat nak pi klinik minta MC tapi tangguh sebab nak rehat lepas urut badan. Memang berlengas dengan minyak rasa macam orang minyak pun ada. Last-last pukul 4 baru pi. Nasib tak ramai orang kat klinik. Dalam hati dok pikir semalam dan ambil MC hari ni boleh dapat ke?

Sampai je klinik tunggu doktor sampai sebab dia keluar kejap. Nasib baik sat je, bila masuk jumpa doktor cakap terus terang je badan sakit-sakit minta ubat tambahan sebab semalam ubat masih ada lagi. Doktor cakap tak payah lah ubat lagi cuma tambah MC je. Aku tak mintak lagi pasal MC dah dia bagi...syukur..malas nak mintak2 ni kalau doktor tak bagi memang cuti rehat jela hari ni. Nasib doktor paham dan ucap terima kasih kat doktor aku pun tunggu la kat luar.

Tunggu dalam 5 minit, pembantu klinik bagila kat aku MC, aku tanya berapa nak kena bayar...jeng jeng jeng agak-agak berapa nak kena bayar...hehe...FREE..lagi la selamat aku hehehe..Alhamdulillah dipermudahkan kerja aku, kalau orang biasa-biasa mau RM20 dia cas hehe. Aku pun jarang minta MC tak tentu hala mungkin sebab tu dipermudahkan.

Prinsip aku tentang cuti ni, kalau sebab anak sakit aku akan ambil Cuti Rehat kecuali kalau layak 2 hari je dalam 4 bulan baru terpaksa ambil MC macam aku kena bulan 4 dulu terpaksa minta doktor bagi MC tu pun sebab penyakit anak aku berjangkit kat aku, masa tu anak kena sakit mata, dengan aku sekali kena muahahaha...kira sakit jugak la walaupun mata je dapatlah 2 hari masa tu tapi hari sebelum tu dah ambil Cuti Rehat 2 hari huhu habis cuti tahunan aku. Setakat ini prinsip kalau sakit baru minta MC aku pertahankan.

Sebab bagi aku Sijil Cuti Sakit Hak Doktor, kalau dia main bagi je kat sesapa, dah jadi lain pulak walaupun aku sendiri nampak orang boleh ambil MC sewenang-wenangnya tapi tu orang lain bukan aku. Kejujuran bagi aku lebih penting, kalau bukan diri sendiri yang sakit tak payahlah minta MC. Ambil saja cuti rehat. Itu aku, janganlah kawan-kawan yang lain terasa sebab bukan nak perli sesapa. Cukup untuk aku sahaja, dan kalau ada terasa hati dengan post kali ni aku mintak maaf banyak-banyak, just sharing and caring...hehehe...

Isnin, September 30, 2013

Sakit..oh sakit..

Rasanya dah lama tak kena sakit sampai sakit badan. Selalu sihat je paling teruk pun setakat selesema je. Bila badan kita dah penat ditambah dengan demam selesema memang terbaik punya ujian sakit.

Bermula dengan anak sulung yang sakit demam sampai muntah muntah, lepas tu anak yang kedua sampai hari ni tak sihat last sekali diri aku sendiri pulak. Berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul.

Mama diorang lagila dah sebulan batuk batuk, last sekali belikan ubat batuk yang kuat, lepas makan terus pengsan sebab mengantuk, esoknya dah kurang banyak dari sakit tekak dan batuk.

Dikala sakit nila banyak terfikir, masa sihat apa aku dah buat, so bila sihat nanti banyak-banyaklah buat amal jariah. Mana tau satu hari nanti kita pergi berjumpa ilahi dan masa tu amal jariah yang tak seberapa, tak kelam kita di sana.

Tahun ini dan tahun lepas adalah antara tahun -tahun yang sukar bagi diri aku, namun bagi aku benda ni sebagai ujian untuk mendewasakan dan mendekatkan diri aku dengan ALLAH?

Dibawah ini aku selitkan sedikit ilmu dari video yang aku dapat dari rakan melalui whatsapp.







Jumaat, September 27, 2013

Berat..oh berat...

Di kala menunggu waktu nak balik sekolah ni dan le ber blog sat.

Tahun lepas teringat-ingat berat aku mencapai kepada berat yang paling minimum sepanjang tempoh aku berkahwin. Memang rasa terbaik je masa tu. Tapi badan sedikit lesu la. Tahun ni mencapai berat paling maksimum setelah berjaya menurunkan berat badan.

Bila tengok gambar tahun lepas rasa hensem je hahaha sebab badan kurus. Tahun ni dah nampak dah..nampak perut mengeleber huhu..kena turunkan berat dah ni. Dalam masa 3 bulan nak turunkan berat sebanyak 15kg..err boleh ke?

Maknanya secara purata 5kg setiap bulan..huu..tapi aku pernah buat dari berat 105 kg ke berat 77 kg..opss tercakap berat minimum tu plak hehe...

Kita tunggu la lagi 3 bulan tengok apa progress yang boleh aku lakukan. Tapi serius memang aku kena turunkan berat badan sebab kehenseman dah rasa berkurangan sejak gembira makan pelbagai mengikut selera aku sekarang ni.

Yang tak bestnye kengkawan tegur, eh rasanya berat U macam dah bertambah je..hua hua hua..so kena turunkan BERAT badan yang dah mula mengembang..

Khamis, September 26, 2013

Membuat tart sendiri

Dah berapa hari takde post apa-apa kat blog ni..so saje melayan membako kuih tart cheese blueberry dan coklat (seperti dalam gambo).

Teringat 4 tahun dulu macam mana boleh terjebak dengan bidang bakeri ni. Lawak pun ada sebab minat tu ada tapi sebab isteri tak minat malas nak bising-bising.

Punca mula-mula terjebak ni sebab Ayu, diajak kawan-kawan kilang dia join satu kelas butter cupcake kat kolej komuniti. Dah kata kawan-kawan yang ajak tak sampai hati nak menolak. Bayaran pun murah sangat. Balik kelas tu poyo-poyo postkan kat dalam facebook sape nak order. Sekali tu ada jugak yang nak hehee..

Kek banyak-banyak yang dapat dari kelas tu aku bawak ke sekolah sebab takde sape nak makan, lepas tu ada plak kawan sorang order untuk kenduri akikah, apa lagi keknya dalam 100 biji je terus beli satu oven yang dah pakai sampai sekarang.

Lepas tu belajo buat coklat plak, mula dari situla macam-macam Ayu blajo, tapi yang terbaiknya, dia yang blajo aku yang buat pelik hahaha...malah lebih hebat lagi hahaha...

Sampailah sekarang, kami ada banyak resepi sampai resepi meletup kami sampai sekarang tak putus-putus orang order hasil ubah suai aku terhadap resepi asal, jangan memain aku dahla cikgu disiplin mengajar pendawaian, kat rumah hati bunga bako kek hahaha, anak murid aku semua tau aku boleh bakeri so diorang pun tak heran pun.

Itula kisah satu masa dulu...banyak kenangan..

Isnin, September 23, 2013

Sembang kedai kopi

Pagi ni masa kat kantin saje sembang-sembang tentang kenaikan pangkat dari DG41 ke DG44 sekarang dah susah bukan sesenang cukup masa 8 tahun sahaja terus naik pangkat.

Wah aku pulak 2 tahun lagi sepatutnya naik DG44 mesti susah, kalau ada rezeki dapat sambung master tahun depan camne nak uruskan kenaikan pangkat ye..

Syarat-syarat baru, katanya..kena ada sumbangan untuk sekolah, dan sebagainya. Huhu lepas tu penilai dikalangan pentadbir sekolah..ntah ntah orang ppd dan jpn pun terlibat hehhe...

Memang lepas ni tiada yang mudah, mungkin ada hikmah disebaliknya. Mungkin kenaikan pangkat sebelum ini dilihat terlalu mudah kerana orang yang kehadiran teruk disebabkan penyakit pun dapat naik pangkat senang-senang je..ataupun kerajaan tak berapa nak cukup duit huhuhu..macam-macam andaian kita boleh buat. Hanya Allah sahaja yang mengetahui.

Kita berdoa sahajalah semua kerja kita dipermudahkan untuk di dunia dan di akhirat nanti. Wallahualam...

Ahad, September 22, 2013

Temuduga Hadiah Latihan Persekutuan (HLP)

Hari ini terasa ingin berkongsi dengan semua tentang temuduga HLP yang telah aku lalui hari Rabu yang lepas. Persediaan yang aku lakukn memang minimum disebabkan oleh kekangan masa. Dalam masa aku nak bersedia untuk temuduga, masa yang sama juga ada aktiviti lain.

Kita bercerita tentang HLP ajela kang melalut plak.

Aku menyiapkan kertas cadangan yang terakhir pada hari Selasa dan bersiap segala dokumen yang perlu dibawa seperti yang diperlukan dalam surat panggilan temuduga. Nasib baik sepanjang hari takde kes disiplin atau kes-kes lain, kalau tak memang kelam kabut aku nak selesaikan.

Aku bertolak balik ke rumah mak abah di SELAYANG pukul 8.30 malam, bawak biasa biasa je sampai pukul 10.30 malam terus ajak mak abah aku pi makan, kesian diorang tunggu aku sampai kelaparan. Lepas makan malam balik rumah, kononnya nak study pape yang patut, tapi sebab dah lama tak balik rumah mak abah, menyembang sampai tengah malam, dah ngantuk sangat tidola sebab temuduga pukul 8.30 pagi kena bertolak paling lambat pukul 6.30 pagi.

Pagi esoknya dah bangun awal tapi rasa mengantuk lagi lepas azan subuh baru bangun terus mandi dan siap siap solat bagai. Pukul 6.30 pagi bertolak dengan mak dan abah. Sepanjang perjalanan tu sembang je bukan nak membaca pape..huhu..

Sampai di Cyberjaya, pejabat KPM Bahagian Tajaan dalam pukul 7.45 pagi sebab jalan agak sesak. Terus salam mak abah dan masuk daftar nama. Masa ni belum ramai lagi, tapi dah rasa kecut perut dah skit skit. Pendaftaran hanya perlu tandatangan dan tuliskan giliran kehadiran. Aku dapat giliran yang ke 4. Sebelum aku ada 3 orang dah sampai dahulu semuanya perempuan. Senarai nama tu ramai ada beberapa je lelaki untuk kejuruteraan.

Aku pun masuk ke dewan menunggu, tengok dah ada beberapa orang dah menunggu siap membaca macam-macam. Tak boleh jadi ni mesti rasa nak terkucil, memang ye pun terus pi tandas ambik port. Masa ni jangan cakapla hilang selera makan weh..

Pihak BTKPM sediakan sebungkus roti dan air minuman untuk semua calon, aku lalu minum je tu pun susah sangat nak telan. Menunggu dalam dewan tu memang menjadikan hati tak keruan. Wakil BTKPM bagi makluman lepas ada sedikit bacaan doa dan ayat ayat alquran, dia memaklumkan bahawa sesi kami adalah yang terakhir jadi cikgu cikgu tak perlu takut, gelabah dan sebagainya. Eleh diorang yang seronok sebab dah habis keje..kami ni huru hara dalam hati hehehe...

Lepas tu nama-nama dipanggil untuk masuk ke bilik temuduga. Ada 5 bilik semuanya, aku bilik yang ke 3, bila tanya orang lain yang bilik 3 semuanya kejuruteraan. Sambil menunggu tu sembang dengan calon lain bagi hilang menggeletar.

Nama aku pun dipanggil, rupanya kena tunggu depan bilik temuduga sebab calon sebelum tu masih ada kat dalam lagi. Lama sungguh aku menunggu sampai calon bilik-bilik lain dah dua orang masuk, aku masih tak tengok pun calon sebelum aku keluar. Hati lagi gundah gulana, ntah apa yang ditanya sampai tak keluar-keluar. Dekat 15 minit lepas tu aku pun terdengar pintu bilik dibuka, semangat ni, tup tap tengok calon yang keluar perempuan, mata merah pastu cakap saya rasa nak nangis ni. Waduh waduh..boleh pengsan aku nanti..

Aku tanya dia tanya apa je, dah tak terkata dia, cuma sempat cakap dia ambil kejuruteraan awam lepas tu dia cakap kena sound pasal kenapa tukar course ke awam. Memang menggerunkan hati aku, dah memang baca macam-macam la aku. Tunggu kat luar lagi dalam 5 minit pasal tunggu loceng berbunyi tanda dibenarkan masuk. Aku dah tak boleh duduk dah, jiran sebelah siap masuk dan dah keluar aku masih lagi kat luar bilik menunggu. Memang mencabar iman aku weh.

Tiba-tiba "ting", masa untuk aku beraksi. Ketuk pintu 3 kali lepas tu buka pintu ternampak dua panel, bagi ucapan selamat pagi dan salam kepada panel. Aku terus serahkan fail dan kertas cadangan aku. Menggelabah jugakla aku, minta kebenaran untuk duduk dan dia benarkan.

Soalan pertama.

Introduce your self in English and tell us all about your work experience.

Pergh....kantoi pepagi nak cakap bahasa omputih, aku pun bergebangla dalam bahasa omputih, malu nak taip bahasa hampeh, tapi masa cakap tu aku bagitaula aku ni ada sorang isteri dan tiga orang anak, boleh panel tu tanya "only one wife?", aku pun terkejut jugak dia dah sengeh sengeh kat aku, aku pun nak tergelak pun ada siap balas lagi "one is enough sir" hehhee..

Lepas aku dah tergagap-gagap nak cakap omputih sebab tak tau nak cakap apa dia terus tanya kat aku soalan ke dua?

Soalan Kedua

Tell us what is you kertas cadangan and explain?

Masa ni aku dah tak kira aku bantai Bahasa Melayu terus, kalau tak tentu aku tergagap sampai ke sudah, nak memikirkan grammar lagi, words dan sebagainya.

Aku terus terangkan apa aku nak buat dengan kertas cadangan aku. Memang cerita sepenuhnya untuk digunakan di dalam P&P dan membantu pelajar dalam meningkatkan prestasi akademik bagai..memang macam peluru aku cakap tak berhenti, terpaksa plak panel mencelah sebab takut tak dapat tanya soalan lain tentang aku punya kertas cadangan.

Memang sepanjang aku bercakap terus kepada kaedah yang aku boleh terapkan dalam P&P menggunakan kejuruteraan elektronik yang bakal aku belajar nanti. Yang menariknya tiada soalan-soalan pembunuh tentang proposal aku sebab mungkin itu yang dia nak, proposal terus menerus ke P&P dan cara kita nak terapkan.

Aku pun sembanglah tentang aku adalah salah seorang guru pembimbing Robotik sekolah dan murid kami pernah ke peringkat antarabangsa untuk bertanding. Bagitau pada panel asas yang ada pada projek aku ni dah dilakukan di sekolah cuma hanya melibatkan pelajar tertentu dan kosnya terlalu mahal untuk pelajar. Proposal aku ini lebih murah dan lebih berguna malah ianya boleh digunakan kepada lebih ramai pelajar.

Soalan ketiga

Terangkan apa sumbangan anda, tak kira di sekolah, masyarakat, dan sebagainya/

Masa ni lagi gelabah, banyak sumbangan tapi terkeluar skit je sebab otak dah jem sembang pasal proposal je yang ambil masa agak lama.

Masa ni kena tegur, cikgu banya sumbangan tetapi tiada bukti cikgu yang mengatakan itu sumbangan cikgu, ahh sudah, memang pun sebab segala sijil yang aku ada semuanya kat sekolah dan jawatan-jawatan aku kat sekolah aku tak bawak plak takwim pun tertinggal. (so kalau sesapa nak pi interview lain kali bawak je segala bapak sijil dia nak tengok ke tak lantak le)

Soalan keempat

Kalau cikgu dapat HLP di mana cikgu nak sambung belajar?

Aku dengan spontan menjawab, USM Transkerian. Panel tu pun masa ni dah santai sebab dah habis tanya pasal proposal yang mungkin bagi dia tu yang paling penting, Dia tanya, USM dekat Perak tu ke? Aku jawab bukan, USM tu dekat sempadan Pulau Pinang dan Perak tapi memang dah masuk Pulau Pinang. Lagipun saya dah berjumpa dengan pensyarah di sana untuk program Master saya ini dan semua ini pun idea dari dia untuk saya gunakan nanti.

Panel bertanya lagi, siapa nama pensyarah tu? Aku pun ingat-ingat lupa tapi nasib baik kat kertas cadangan tu aku letak nama dia dan pada aku ada satu lagi kertas cadangan. Terus aku tengok nama pensyarah tu dan dalam masa yang sama panel pun periksa semula namanya.

Soalan kelima

Kalau cikgu tak dapat HLP ni macam mana?

Aku pun terus menjawab, "Kalau saya tak dapat HLP ini saya mohon supaya cuti belajar saya diluluskan walaupun saya tahu saya kena bayar semua  perbelanjaan. Saya mungkin susah skit tapi yang penting saya dapat belajar. Saya berharap cuti belajar saya diluluskan itu sahaja." Masa tu panel senyum kambing kat aku (Ohh adakah berita baik untuk aku)..

Sesi temuduga tamat

Memang rasa sekejap je masa dalam bilik interview tu, yang kat luar tak taula janji aku lepas. Pengalaman ini memang aku tak dapat lupakan malah aku rasa kepuasan yang maksimum macam baru lepas mengajar satu kelas yang susah nak diajar dan semuanya paham..hahhaa


Jadi Tips untuk sesiapa yang akan cuba untuk temuduga HLP KPM.


1. Sediakan kertas cadangan sekurang-kurangnya 3 salinan
    ( 2 untuk panel 1 untuk kita pegang masa temuduga)

2. Pastikan segala sijil yang berkaitan atau tidak berkaitan dibawa masuk tetapi letakkan di dalam fail yang
    lain (maknanya kena bawak 2 fail, 1 fail untuk dokumen yang diperlukan seperti dalam surat panggilan
    dan 1 fail untuk segala sijil)

3. Pastikan ada faham sepenuhnya kertas cadangan anda dan mesti cuba kaitkan dengan P&P
    (benda ni pun aku tau pasal aku call Bahagian Tajaan sebelum aku isi borang)

4. Jangan Berhenti bercakap semasa tengah ditemuduga (maknanya jangan bagi dia tanya soalan lain)

5. Bacalah apa-apa doa sebelum masuk ke dalam bilik temuduga.

6. Penampilan kena jaga jangan nampak serabut sangat.


Jadi itulah saje apa yang aku boleh coretkan, tengah teringat-ingat jadi boleh la share. Kalau dah lama-lama nanti lupa. Aku juga berharap aku akan dapat HLP ni sebab kalau tak dapat mesti aku sedih sangat-sangat ehehheheh. Sama-samlah berdoa...

Sabtu, September 21, 2013

Bersantai bersama anak anak dan isteri

Petang ni saje lepak lepak dengan keluarga kat Padang Polo Ipoh. Sekarang dah jadi rutin hujung minggu mesti melepak dengan diorang. Bukan senang nak bersama sama main lari lari.

Sempat jugak beli layang layang tapi apakan daya angin takde dan tali layang layang pendek jadi tak dapatla terbang tinggi...

Esok tak tau lagi nak ke sini atau tau..

Kursus FROG VLE

Pagi ni kena datang ke sekolah untuk kursus frog..memang terbaik untuk semua cikgu-cikgu..orang lain belajo aku ambik gambo hehehe..

Banyak jugak info yang boleh digunakan dan lebih kepada penggunaan ICT dalam pengajaran dan pembelajaran.

Kalau ianya digunakan secara wajib mesti jimat kertas (kot). Sama-samalah kita tengok kebaikan dan kelebihan yang ada dengan sistem ini.

Dah lama tak ber blog

Salam semua, hampir 4 tahun aku dah tak berblog. Mungkin lepas ini aku cuba mulakan blog balik. Bukan apa sejak ada facebook dan sebagainya lebih senang untuk berinteraksi berbanding berblog ni.

Boog pulak aka jadi macam diari terbuka aku untuk semua orang tahu apa aktiviti aku.

Pasa saat ini, banyak perkara yang menjadi pengalaman aku dan menjadikan aku lebih dewasa dan lebih berfikir secara rasional. Makin bertambah usia semakin banyak berfikir sebekum bertindak.

Lepas ni aku akan cuba bercerita segala yang berlaku, yang aku fikir, yang aku rasa, ilmu yang aku dapat dan macam macam dalam blog ini.

Aku akan ceritakan sedikit pengalaman aku dari minggu lepas sehingga terkini untuk permulaan pengaktifan blog ini semula.

Semoga blog aku ini menjadi satu medan untuk berkongsi ilmu dan sebagainya. Okla waktu untuk taip blog ni adalah waktu subuh. Aku nak bersolat dulu...bye..